Skip to main content

Uvod u izradu web stranica 1

Uvod u izradu web stranica

Dobro dizajnirana i korisniku prilagođena web stranica može vam pomoći u dostizanju šire publike, povećanju angažmana korisnika i na kraju u povećanju prodaje. No, stvaranje web stranice od nule može biti zastrašujući zadatak, posebno za one koji su novi u tom procesu. Zato smo tu – da vam ponudimo uvod u izradu web stranica i pomognemo vam započeti s izgradnjom vaše online prisutnosti.

Razumijevanje osnova web stranica: Prije nego što se upustimo u detalje izrade web stranice, važno je razumjeti osnove web stranica. Web stranica je dokument napisan u HTML-u (HyperText Markup Language) koji sadrži tekst, slike, videozapise i druge multimedijalne elemente. Ti se elementi kombiniraju kako bi se stvorila vizualna reprezentacija informacija kojima se može pristupiti putem interneta.

Struktura web stranice: Tipična web stranica sastoji se od nekoliko ključnih elemenata, uključujući zaglavlje, izbornik za navigaciju, područje sadržaja, bočnu traku i podnožje. Zaglavlje obično uključuje logotip web stranice, dok izbornik za navigaciju pruža veze do drugih stranica na web mjestu. Područje sadržaja je mjesto gdje se prikazuje glavni sadržaj, a bočna traka često sadrži dodatne informacije ili widgete. Na kraju, podnožje obično uključuje informacije o autorskim pravima, pravnim odredbama i vezama do drugih važnih stranica.

Planiranje vaše web stranice: Prije nego što počnete s izradom web stranice, važno je imati jasan plan. To uključuje odluku o svrsi vaše web stranice, identificiranje ciljane publike i osmišljavanje sadržaja i funkcionalnosti koje želite uključiti.

Ovo su koraci koje trebate slijediti:

Uvod u izradu web stranica

 1. Definirajte svrhu svoje web stranice: Što želite postići sa svojom web stranicom? Je li to za osobni brending, promociju posla ili e-trgovinu? Poznavanje svrhe vaše web stranice pomoći će voditi proces dizajna i razvoja.
 2. Identificirajte svoju ciljanu publiku: Koga želite dosegnuti svojom web stranicom? Razumijevanje vaše ciljane publike pomoći će vam stvoriti sadržaj koji rezonira s njima i dizajnirati korisničko iskustvo koje će im odgovarati.
 3. Opišite sadržaj i funkcionalnosti: Odlučite koji sadržaj i funkcionalnosti želite uključiti na svoju web stranicu. To može uključivati blog postove, stranice s proizvodima, kontaktne obrasce, integraciju s društvenim medijima i još mnogo toga.
 4. Odaberite naziv domene i pružatelja usluga hostinga: Vaša domena je adresa vaše web stranice (npr. www.vašastranica.com), dok je vaš pružatelj usluga hostinga tvrtka koja pohranjuje datoteke vaše web stranice i čini ih dostupnima posjetiteljima. Istražite kako biste pronašli pouzdanog pružatelja usluga hostinga i odabrali naziv domene koji odražava vaš brend.

Dizajniranje vaše web stranice:

Jednom kada imate plan, vrijeme je da počnete razmišljati o dizajnu svoje web stranice. Evo nekoliko ključnih stvari na koje treba obratiti pažnju:

 1. Responzivni dizajn: S porastom mobilnih uređaja, responzivni dizajn postao je neophodan za web stranice. To znači osigurati da vaša web stranica izgleda dobro i funkcionira dobro na stolnim računalima, prijenosnicima, tabletima i pametnim telefonima.
 2. Shema boja i tipografija: Shema boja i tipografija vaše web stranice igraju ključnu ulogu u stvaranju vizualnog identiteta koji odražava vaš brend. Odaberite boje i fontove koji se međusobno nadopunjuju i koji su laki za čitanje.
 3. Dizajn korisničkog sučelja (UI): UI dizajn vaše web stranice trebao bi biti intuitivan i prijateljski za korisnika, s jasnom navigacijom i pozivima na akciju. Razmislite o korištenju dizajnerskih elemenata kao što su tipke, ikone i slike kako biste poboljšali ukupni izgled i osjećaj svoje web stranice.

Stvaranje sadržaja:

Sadržaj vaše web stranice je ono što će zadržati vaše posjetitelje angažirane i vraćati ih po još. Evo nekoliko savjeta za stvaranje visokokvalitetnog sadržaja:

 1. Poznajte svoju publiku: Razumijevajte tko je vaša ciljana publika i stvarajte sadržaj koji rezonira s njima. Koristite jezik i terminologiju koju razumiju i rješavajte njihove potrebe i brige.
 2. Budite sažeti: Izbjegavajte duge odlomke i fokusirajte se na kratke, sažete rečenice koje su lako čitati i razumjeti. Razbijte duge blokove teksta naslovima, natuknicama i slikama.
 3. Optimizirajte za SEO: Optimizacija za tražilice (SEO) je ključna ako želite da vaša web stranica rangira više u tražilicama poput Googlea. Strateški koristite ključne riječi kroz svoj sadržaj, optimizirajte svoje meta oznake i opise, i koristite unutarnje i vanjske poveznice kako biste pomogli tražilicama da pregledaju vašu stranicu.
 4. Dodajte multimediju: Uključite multimedijalne elemente kao što su videozapisi, infografike i podcasti kako biste dodali raznolikost svojem sadržaju i angažirali posjetitelje na različite načine.
 5. Redovito blogirajte: Blog je izvrstan način da se uspostavite kao autoritet u svojoj niši i privučete promet na svoju web stranicu. Objavljujte redovite ažuriranja, vijesti i uvide vezane uz svoju industriju ili temu.

Razvoj weba:

Jednom kada imate svoj dizajn i sadržaj spremne, vrijeme je da počnete graditi svoju web stranicu. Ovo su neke opcije koje treba razmotriti:

 1. DIY web kreatori: Platforme poput Wixa, Squarespacea i Weeblyja nude alate za povlačenje i ispuštanje koji olakšavaju stvaranje web stranice bez potrebe za poznavanjem kodiranja. Ove platforme također nude predloške i prilagodljive dizajne koji će vam pomoći da započnete.
 2. WordPress: Ovaj popularni sustav za upravljanje sadržajem (CMS) nudi niz besplatnih i plaćenih tema, dodataka i opcija za prilagodbu. To je odličan izbor ako želite više fleksibilnosti i kontrole nad dizajnom i funkcionalnostima svoje web stranice.
 3. Prilagođeni razvoj: Ako imate proračun i složene zahtjeve, razmislite o zapošljavanju web developera za izgradnju prilagođene web stranice koja je prilagođena vašim specifičnim potrebama.

Pokretanje i promocija:

Jednom kada je vaša web stranica izgrađena, vrijeme je za pokretanje i promociju. Ovo su neke strategije koje treba razmotriti:

 1. Marketing na društvenim mrežama: Iskoristite kanale društvenih mreža da biste promovirali svoju web stranicu i angažirali se s vašom publikom. Podijelite svoj sadržaj, sudjelujte u relevantnim razgovorima i pokrećite ciljane oglase kako biste privukli promet na svoju stranicu.
 2. Email marketing: Izgradite email listu i šaljite redovite biltena kako biste obavijestili svoje posjetitelje o novom sadržaju, promocijama i događanjima. Koristite alate za automatizaciju email marketinga kako biste personalizirali svoje poruke i poboljšali angažman.
 3. Optimizacija za tražilice (SEO): Nastavite optimizirati svoju web stranicu za tražilice stvaranjem visokokvalitetnih povratnih veza, optimizacijom vaših meta oznaka i opisa, i redovitim ažuriranjem vašeg sadržaja.
 4. Marketing sadržaja: Stvarajte vrijedan sadržaj koji privlači poveznice i dijeljenja, kao što su gostujući blogovi, infografike i videozapisi. Sudjelujte u online zajednicama povezanim s vašom nišom kako biste povećali svoju vidljivost i autoritet.
 5. Plaćeno oglašavanje: Razmislite o ulaganju u plaćene oglašivačke kanale kao što su Google AdWords, Facebook oglasi ili LinkedIn oglasi kako biste dosegli širu publiku i privukli ciljani promet na svoju web stranicu.

Izrada web stranice od nule može biti zastrašujući zadatak, ali s pravim pristupom, to također može biti nagrađujuće iskustvo. Razumijevanjem osnova dizajna i razvoja weba, planiranjem strukture i sadržaja vaše web stranice te korištenjem pravih alata i tehnika, možete stvoriti profesionalno izgledajuću web stranicu koja učinkovito komunicira vašu poruku svojoj ciljanoj publici. Sjetite se da uvijek imate na umu svoje korisnike i nastojte im pružiti pozitivno korisničko iskustvo koje će ih zadržati i vraćati po još. Sretno!

Pošaljite nam upit Link

Nema komentara

Your Email address will not be published.


Google Recenzije

Rob Pin
Rob Pin
2020-10-14
Svakako preporuka, super usluga i vrhunska vrijednost za novac! Maro je responzivan, flexibilan, profesionalan te je voljan saslušati sve ideje, prijedloge i sugestije u cilju pronalaženja najboljeg rješenja u skladu sa pravilima struke! Funkcionalna custom rješenja koje je napravio za web su u skladu sa preferencijama. Stranica koje je radio je brza, praktična, vizualno privlačna. Radujem se suradnji na novim projektima u budućnosti! Hvala!
Stošić Accommodation
Stošić Accommodation
2020-09-18
Poslovna komunikacija između mene i gospodina Pinčevića bila je sasvim slučajna u vrijeme kada je situacija sa Covidom-19 zahvatila Hrvatsku. Poslovnu suradnja i ponudu od MP-WEB agencije nije bilo moguće odbiti, zahvaljuči kvaliteti, pristupu poslovnoj strategiji, izradi dizajna stranica, optimizacija i podršk a, turistička sezona nije izgubljena i popunjenost je bila na 65%.
josip tolusic
josip tolusic
2020-09-18
Nikša Bašica
Nikša Bašica
2020-09-18
VaNja V
VaNja V
2020-09-17
Antonio Pincevic
Antonio Pincevic
2020-09-17
Maro Pinčević
Maro Pinčević
2020-09-17

Obratite nam se za besplatne konzultacije

U MP WEB agenciji smatramo vaš uspjeh našom najvećom nagradom. Zato nudimo besplatne konzultacije svima koji žele unaprijediti svoj digitalni nastup. Bez skrivenih troškova i obveza. Bilo da preferirate Meet, Zoom, WhatsApp ili Viber, prilagođavamo se vašim potrebama i željama. Povežite se s nama i saznajte kako možemo zajedno postići izvanredne rezultate.

Telefon: +385 95 1950 321 | Viber: +385 95 1950 321 | Pošalji poruku
Whatsapp: +385 95 1950 321

Kontaktirajte nas