Skip to main content

Zašto je SEO neophodan?

Zašto je SEO neophodan?

SEO, ili optimizacija za tražilice, ključna je komponenta digitalnog marketinga koja pomaže u povećanju vidljivosti web stranica na tražilicama kao što su Google i Bing. SEO nije samo o poboljšanju rangiranja web stranice, već također uključuje poboljšanje korisničkog iskustva, povećanje autoriteta web stranice i doprinosi dugoročnom uspjehu online poslovanja. Međutim, SEO je često područje koje je pogrešno shvaćeno ili zanemareno, što može dovesti do niza problema koji negativno utječu na performanse i konkurentnost web stranice.

Zašto je SEO neophodan? Dva velika problema.

Prvi veliki problem s SEO-om je taj što mnogi vlasnici web stranica i developeri ne razmišljaju unaprijed o SEO optimizaciji kada razvijaju svoje web stranice. SEO nije nešto što se može dodati kao naknadna misao; to je integralni dio dizajna i razvoja web stranice. Nedostatak predviđanja može dovesti do tehničkih problema koji mogu biti vremenski zahtjevni i skupi za ispraviti kasnije. Na primjer, web stranica koja nije optimizirana za brzinu učitavanja ili mobilnu prijateljskost može patiti u rangiranju na tražilicama.

Tehnički aspekti SEO-a mogu biti kompleksni i zahtijevaju razumijevanje kako tražilice indeksiraju i rangiraju web stranice. Ako web stranica ima lošu strukturu ili nedostaje osnovne SEO komponente kao što su meta oznake, alt tekst za slike ili optimizirane URL adrese, to može negativno utjecati na njezinu vidljivost u rezultatima pretraživanja.

Dalje, brending je još jedan ključni element koji je često zanemaren. SEO može značajno doprinijeti brendiranju tako što će povećati prepoznatljivost brenda u digitalnom prostoru. Ako web stranica nije optimizirana za ključne riječi i fraze koje su relevantne za njezin brend i industriju, to može dovesti do propuštenih prilika za povećanje svijesti o brendu i privlačenje ciljane publike.

Poznavanje tržišta i konkurencije također je ključno za učinkovitu SEO strategiju. Bez dubokog razumijevanja ciljnog tržišta i konkurentskog okruženja, teško je razviti i implementirati SEO strategije koje će rezultirati povećanim prometom i boljim rangiranjem.

Drugi ozbiljan problem je nedostatak pravilnog znanja i vještina u vezi s SEO-om. Mnogi ljudi misle da znaju kako raditi SEO, ali često primjenjuju zastarjele ili pogrešne taktike koje mogu dovesti do penalizacije od strane tražilica. Neki čak i ulažu znatne resurse u SEO aktivnosti koje ne donose rezultate, što može rezultirati velikim gubicima vremena i novca.

Osim toga, postoji i problem s tzv. “crnim šeširom” SEO taktikama koje obećavaju brze rezultate, ali su u suprotnosti s pravilima tražilica i mogu dovesti do dugoročnih šteta na web stranici. Mnogi neiskusni SEO praktikanti mogu biti zavedeni ovim taktikama i primijeniti ih na web stranice svojih klijenata, čime riskiraju penalizaciju i gubitak vidljivosti.

Ukratko, SEO je neophodan za uspjeh u digitalnom svijetu, ali je često pogrešno shvaćen ili zanemaren, što može dovesti do ozbiljnih problema i izgubljenih prilika. Pravilno planiranje SEO strategije i ulaganje u kontinuirano obrazovanje i ažuriranje o najboljim praksama u SEO-u može pomoći u izbjegavanju ovih problema i osigurati dugoročni uspjeh online poslovanja.

Zašto je SEO neophodan?

Pristup SEO optimizaciji je od suštinske važnosti za uspjeh bilo koje web stranice. Pravo planiranje i strategiziranje mogu učiniti razliku između uspješnog online prisustva i neuspješnog. Prije nego što se uopće upustite u izradu web stranice, razmislite o SEO-u kako biste osigurali da vaša web stranica ima solidnu osnovu za budući uspjeh. Postoje dva glavna pristupa rješavanju SEO-a: angažiranje stručnjaka ili samostalno učenje i implementacija SEO strategija.

seo trazilice
Zašto je SEO neophodan, dva velika problema

Angažiranje SEO Stručnjaka

Pravilan pristup SEO-u započinje još prije izrade same web stranice. Bitno je razumjeti da je SEO dugoročna investicija koja ima izravan utjecaj na online vidljivost i uspjeh vašeg poslovanja. Angažiranje stručnjaka za SEO optimizaciju može značajno ubrzati vaš napredak i osigurati povrat investicija. Evo kako pristupiti ovoj opciji:

 1. Odredite Budžet: Važno je razumjeti koliko ste spremni i možete uložiti u SEO. Odredite budžet koji odražava vaše poslovne ciljeve i očekivanja povrata investicija.
 2. Kontaktirajte Stručnjake: Jednom kada je budžet postavljen, vreme je da kontaktirate SEO stručnjake. MP WEB agencija pristupa ovom procesu sa dubokim razumijevanjem. Prije nego što se izradi ponuda, provode se detaljna istraživanja i procjene koje omogućavaju razumijevanje koliko će vremena i resursa trebati da se vaša web stranica pozicionira na prvoj stranici rezultata pretraživanja, kao i procjena vremena potrebnog za povrat investicija.
 3. Prikupljanje Ponuda: Preporučljivo je prikupiti ponude od više pružatelja SEO usluga. To vam omogućava da usporedite cijene, usluge i pristupe različitih agencija. MP WEB agencija stoji iznad konkurencije svojim jedinstvenim pristupom istraživanju i analizi koji osigurava personalizirane i učinkovite SEO strategije za svakog klijenta.
 4. Razumijevanje Procesa: SEO nije jednokratna aktivnost, već dugoročna strategija. Važno je razumjeti proces, očekivanja i vremenske okvire. MP WEB agencija pruža transparentnost u svim fazama procesa, omogućavajući klijentima da jasno vide plan, taktike i očekivane rezultate.
 5. Prilagodba i Optimizacija: SEO zahtijeva kontinuiranu analizu i optimizaciju. MP WEB agencija pruža detaljne izvještaje o performansama i preporuke za daljnje poboljšanje, osiguravajući da vaša web stranica ostane konkurentna i u skladu s najnovijim SEO praksama.
 6. Fokus na Poslovanju: Angažiranjem stručnjaka, oslobođeni ste vremena i resursa koje možete preusmjeriti na druge aspekte vašeg poslovanja. MP WEB agencija postaje vaš SEO partner, omogućavajući vam da se fokusirate na ono što najbolje radite, dok stručnjaci MP WEB-a rade na optimizaciji vaše online vidljivosti.

Uz pravu podršku i stručno vodstvo, vaša web stranica može ostvariti značajne rezultate, povećati online vidljivost i doprinijeti ukupnom rastu i uspjehu vašeg poslovanja.

Samostalno Učenje i Implementacija SEO Strategija

Pokušaji samostalnog učenja i implementacije SEO strategija često su rezultat želje za uštedom resursa. Međutim, ovakav pristup nosi niz potencijalno ozbiljnih problema i izazova:

 1. Konkurencija: Digitalno tržište je izrazito konkurentno. Bez stručne pomoći, teško je adekvatno analizirati konkurenciju i razviti učinkovite strategije koje će vam omogućiti da se istaknete.
 2. Cijene i Povrat Investicije: Samostalno upuštanje u SEO bez stručnog znanja može dovesti do lošeg razumijevanja tržišnih cijena i potencijalnog povrata investicije, što može rezultirati financijskim gubicima.
 3. Tehnički Izazovi: SEO nije samo o ključnim riječima. Tehnički aspekti kao što su optimizacija brzine učitavanja stranica, mobilna optimizacija i struktura web stranice ključni su za uspjeh, a njihovo razumijevanje i implementacija zahtijevaju duboko tehničko znanje.
 4. Nedovršeni Projekti: Bez stručnog vodstva, postoji veliki rizik od započinjanja projekata koji ostaju nedovršeni. Popravljanje takvih projekata od strane profesionalaca kasnije može biti vremenski zahtjevno i skupo.
 5. Ažuriranje Znanja: SEO je dinamičko polje koje se neprestano mijenja. Samostalno učenje i ažuriranje znanja zahtijeva značajan vremenski ulog koji može odvratiti vašu pažnju od drugih važnih aspekata poslovanja.
 6. Nedostatak Profesionalne Analize: Stručnjaci posjeduju alate i znanje potrebno za dubinsku analizu performansi vaše web stranice i prilagodbu strategija za maksimalni uspjeh.

SEO

Usporedba ovih izazova s prednostima angažiranja stručnjaka, kao što je MP WEB agencija, čini jasnim da je profesionalni pristup superioran. MP WEB agencija pruža stručno znanje, tehničku ekspertizu, kontinuiranu optimizaciju i personalizirane strategije koje osiguravaju da vaša web stranica ostane konkurentna u dinamičkom digitalnom okruženju. Angažiranjem MP WEB agencije, možete se fokusirati na svoje poslovanje znajući da je vaša online vidljivost u rukama stručnjaka koji su posvećeni vašem uspjehu.

FAQ

 1. Zašto je važno razmišljati o SEO-u prije izrade web stranice?
  • Razmišljanje o SEO-u prije izrade web stranice pomaže u postavljanju čvrste osnove za online vidljivost i uspjeh.
 2. Kako odrediti proračun za SEO?
  • Određivanje proračuna za SEO uključuje razumijevanje vaših poslovnih ciljeva, očekivanih povrata investicija i usporedbu ponuda od različitih pružatelja SEO usluga.
 3. Kako pristupiti odabiru SEO stručnjaka?
  • Preporučljivo je prikupiti ponude od više pružatelja SEO usluga, razumjeti njihove pristupe i proučiti prethodne radove kako biste donijeli informiranu odluku.
 4. Koji su ključni tehnički aspekti SEO-a?
  • Ključni tehnički aspekti uključuju optimizaciju brzine učitavanja stranica, mobilnu optimizaciju i pravilnu strukturu web stranice.
 5. Kako analizirati konkurenciju u SEO strategiji?
  • Analiza konkurencije uključuje proučavanje ključnih riječi, sadržaja i tehničkih aspekata web stranica vaših konkurenata.
 6. Što uključuje proces SEO optimizacije?
  • Proces SEO optimizacije uključuje analizu ključnih riječi, optimizaciju on-page i off-page elemenata, te kontinuirano praćenje i analizu performansi.
 7. Kako mjeriti uspjeh SEO strategija?
  • Mjerenje uspjeha uključuje praćenje rangiranja ključnih riječi, organskog prometa i konverzijskih stopa.
 8. Što učiniti ako samostalne SEO strategije ne donose rezultate?
  • Ako samostalne strategije ne donose rezultate, možda će biti korisno zatražiti profesionalnu pomoć za reviziju i prilagodbu vaše SEO strategije.
 9. Kako se SEO industrija mijenja tijekom vremena?
  • SEO industrija se neprestano mijenja s ažuriranjima algoritama tražilica, novim SEO praksama i tehnologijama.
 10. Kako SEO doprinosi online brendiranju?
  • SEO pomaže u povećanju online vidljivosti, prepoznatljivosti brenda i privlačenju ciljane publike na vašu web stranicu.

Ako trebate dodatne informacije ili pomoć oko SEO-a, slobodno nas kontaktirajte na info@mp-web.hr ili +385951950321.

Odgovori “Zašto je SEO neophodan?”

 1. You’re in point of fact a just right webmaster.
  This website loading velocity is amazing. It sort of feels that you are doing
  any unique trick. Furthermore, the contents are masterpiece.
  you have done a great job in this topic! Similar here: https://camilashop.top and also here:
  Najlepszy sklep

Your Email address will not be published.


Google Recenzije

Rob Pin
Rob Pin
2020-10-14
Svakako preporuka, super usluga i vrhunska vrijednost za novac! Maro je responzivan, flexibilan, profesionalan te je voljan saslušati sve ideje, prijedloge i sugestije u cilju pronalaženja najboljeg rješenja u skladu sa pravilima struke! Funkcionalna custom rješenja koje je napravio za web su u skladu sa preferencijama. Stranica koje je radio je brza, praktična, vizualno privlačna. Radujem se suradnji na novim projektima u budućnosti! Hvala!
Stošić Accommodation
Stošić Accommodation
2020-09-18
Poslovna komunikacija između mene i gospodina Pinčevića bila je sasvim slučajna u vrijeme kada je situacija sa Covidom-19 zahvatila Hrvatsku. Poslovnu suradnja i ponudu od MP-WEB agencije nije bilo moguće odbiti, zahvaljuči kvaliteti, pristupu poslovnoj strategiji, izradi dizajna stranica, optimizacija i podršk a, turistička sezona nije izgubljena i popunjenost je bila na 65%.
josip tolusic
josip tolusic
2020-09-18
Nikša Bašica
Nikša Bašica
2020-09-18
VaNja V
VaNja V
2020-09-17
Antonio Pincevic
Antonio Pincevic
2020-09-17
Maro Pinčević
Maro Pinčević
2020-09-17

Obratite nam se za besplatne konzultacije

U MP WEB agenciji smatramo vaš uspjeh našom najvećom nagradom. Zato nudimo besplatne konzultacije svima koji žele unaprijediti svoj digitalni nastup. Bez skrivenih troškova i obveza. Bilo da preferirate Meet, Zoom, WhatsApp ili Viber, prilagođavamo se vašim potrebama i željama. Povežite se s nama i saznajte kako možemo zajedno postići izvanredne rezultate.

Telefon: +385 95 1950 321 | Viber: +385 95 1950 321 | Pošalji poruku
Whatsapp: +385 95 1950 321

Kontaktirajte nas