Skip to main content

Kako početi s WordPressom

WordPress

Ako ste se ikada zapitali kako započeti svoj online put, WordPress je izvanredan odgovor. Sa sve većim brojem web stranica koje ga koriste kao temelj, postaje očito da je WordPress alat koji svima omogućava stvaranje dinamičnih i profesionalnih web stranica. U ovom vodiču dublje ćemo se uroniti u ovu platformu, njezine mogućnosti i kako započeti.

Što je WordPress?

WordPress je besplatna i otvorena platforma za upravljanje sadržajem (CMS – Content Management System). Dok su mnogi počeli koristiti WordPress kao alat za bloganje, platforma je evoluirala i sada pokreće sve, od jednostavnih blogova do kompleksnih e-trgovina i korporativnih stranica.

Mogućnosti WordPressa

1. Teme: Teme definiraju izgled vaše web stranice. Bilo da želite minimalistički blog, portfolio ili korporativni stil, postoji tema za vas. Neki od najpoznatijih izvora tema uključuju ThemeForest, Elegant Themes i WordPressova službena galerija.

2. Dodaci (Plugins): Dodaci su srce WordPress prilagodljivosti. S njima možete dodati forume, trgovine, galerije i mnoge druge funkcionalnosti.

3. SEO prijateljski: WordPress je optimiziran za tražilice “iz kutije”, a s dodacima poput Yoast SEO-a možete još više poboljšati svoju vidljivost.

4. Višejezična podrška: S dodacima poput WPML-a možete lako prevesti svoju web stranicu na više jezika.

Vrste WordPressa: WordPress.com vs. WordPress.org

Kada se spomene WordPress, često se miješaju dvije različite platforme, stoga je važno razumjeti razlike.

1. WordPress.com: Ova verzija je hostirana na WordPressovim serverima. Dok je postavljanje brzo i jednostavno, manje je prilagodljivo i obično dolazi s ograničenjima u odnosu na teme i dodatke.

2. WordPress.org: Ovo je samohostirana verzija. Iako zahtijeva više tehničkog znanja (poput postavljanja hostinga), pruža neograničene mogućnosti prilagodbe.

Kako početi s WordPressom

1. Odabir verzije:
Odlučivanje između WordPress.com i WordPress.org ključno je za vašu web avanturu. WordPress.com je idealan za početnike koji žele brzo pokrenuti blog ili osnovnu web stranicu bez potrebe za tehničkim znanjem. S druge strane, WordPress.org je za one koji žele potpunu kontrolu nad svojom web stranicom, s mogućnošću instalacije prilagođenih tema i dodataka. Pri odabiru razmislite o svojim dugoročnim ciljevima i koliko ste spremni uložiti u održavanje i prilagodbu.

2. Domena i hosting:
Domena je vaša adresa na internetu (npr. www.mp-web.hr), dok je hosting usluga koja “hostira” vašu web stranicu i čini je dostupnom na internetu. Prilikom odabira domene, razmislite o nečemu što je jednostavno, zapamtljivo i relevantno za vaš brand ili sadržaj. Kada je u pitanju hosting, postoje brojne tvrtke koje nude različite pakete, pa odaberite onu koja najbolje odgovara vašim potrebama i budžetu.

3. Instalacija:
Nakon što ste se odlučili za hosting, slijedi instalacija WordPressa. Većina hosting tvrtki nudi “jednim klikom” instalaciju, što znači da će veći dio procesa biti automatiziran. Nakon instalacije, dobit ćete pristupne podatke za WordPress nadzornu ploču, gdje ćete upravljati svojom web stranicom.

4. Odabir teme:
Teme definiraju izgled i dojam vaše web stranice. WordPressova knjižnica nudi tisuće besplatnih i premium tema. Kada odabirete temu, tražite one koje su responzivne (prilagodljive za mobilne uređaje), koje imaju dobre recenzije i koje se redovito ažuriraju. Ako želite jedinstven izgled, razmislite o prilagođenoj temi.

5. Dodaci:
Dodaci proširuju funkcionalnost vaše web stranice. Bez obzira tražite li dodatak za SEO, kontakt forme ili e-trgovinu, vjerojatno postoji dodatak koji će zadovoljiti vaše potrebe. No, budite oprezni – previše dodataka može usporiti vašu stranicu ili uzrokovati tehničke probleme.

6. Kreacija sadržaja:
Sada kada je vaša stranica postavljena, vrijeme je za dodavanje sadržaja. Počnite s osnovama kao što su predstaviteljska stranica, blog i kontakt stranica. WordPress uređivač je intuitivan i omogućava vam dodavanje teksta, slika, videozapisa i drugih elemenata s lakoćom.

7. SEO i optimizacija:
Optimizacija za tražilice (SEO) ključna je za postizanje vidljivosti na Googleu i drugim tražilicama. Razmislite o instalaciji dodataka kao što je Yoast SEO koji će vam pomoći optimizirati svaku stranicu i post. Osim toga, redovito ažurirajte svoj sadržaj, koristite relevantne ključne riječi i stvarajte kvalitetne backlinkove kako biste poboljšali svoje SEO rangiranje.

WordPress je nevjerojatno moćan alat koji omogućava korisnicima svih razina iskustva izradu impresivnih web stranica. Bez obzira jeste li potpuni početnik ili iskusni developer, prilagodljivost i mogućnosti WordPressa čine ga izvrsnim izborom za vašu online prisutnost. Uz malo strpljenja, učenja i prakse, vaša web stranica može postati središnje mjesto za vaše klijente, čitatelje ili fanove. Sretno s vašim WordPress putovanjem!

Nema komentara

Your Email address will not be published.


Google Recenzije

Rob Pin
Rob Pin
2020-10-14
Svakako preporuka, super usluga i vrhunska vrijednost za novac! Maro je responzivan, flexibilan, profesionalan te je voljan saslušati sve ideje, prijedloge i sugestije u cilju pronalaženja najboljeg rješenja u skladu sa pravilima struke! Funkcionalna custom rješenja koje je napravio za web su u skladu sa preferencijama. Stranica koje je radio je brza, praktična, vizualno privlačna. Radujem se suradnji na novim projektima u budućnosti! Hvala!
Stošić Accommodation
Stošić Accommodation
2020-09-18
Poslovna komunikacija između mene i gospodina Pinčevića bila je sasvim slučajna u vrijeme kada je situacija sa Covidom-19 zahvatila Hrvatsku. Poslovnu suradnja i ponudu od MP-WEB agencije nije bilo moguće odbiti, zahvaljuči kvaliteti, pristupu poslovnoj strategiji, izradi dizajna stranica, optimizacija i podršk a, turistička sezona nije izgubljena i popunjenost je bila na 65%.
josip tolusic
josip tolusic
2020-09-18
Nikša Bašica
Nikša Bašica
2020-09-18
VaNja V
VaNja V
2020-09-17
Antonio Pincevic
Antonio Pincevic
2020-09-17
Maro Pinčević
Maro Pinčević
2020-09-17

Obratite nam se za besplatne konzultacije

U MP WEB agenciji smatramo vaš uspjeh našom najvećom nagradom. Zato nudimo besplatne konzultacije svima koji žele unaprijediti svoj digitalni nastup. Bez skrivenih troškova i obveza. Bilo da preferirate Meet, Zoom, WhatsApp ili Viber, prilagođavamo se vašim potrebama i željama. Povežite se s nama i saznajte kako možemo zajedno postići izvanredne rezultate.

Telefon: +385 95 1950 321 | Viber: +385 95 1950 321 | Pošalji poruku
Whatsapp: +385 95 1950 321

Kontaktirajte nas