WordPress administracija za početnike i novonastale vlasnike WordPress stranica. WordPress je zapravo najbolji sustav za uređivanje sadržaja danas i po pitanju jednostavnosti i lakoće korištenja daleko je ispred Joomle i Drupal-a.

 

Uređivanje WordPress stranice

WordPress zauzima oko 35% interneta. WordPress verzija 5.3 skinuta je preko sedam milijuna u samo nekoliko tjedana. Od prvih sto stranica na svijetu WordPress zauzima oko 15%. WordPress ima preko 5 000 besplatnih tema te oko 60 000 besplatnih pluginova.

 

Nakon što ste dali nekome da vam izradi web stranicu sada želi nastaviti sami dodavati novi sadržaj ili jednostavno promijeniti stari kao što su text, fotografije ili naslov. Možda želite ažurirati kontakt podatke i itd…

WordPress administracija – Prijava

Prvi korak bi bio prijava u WordPress administraciju, link bi vam trebali providjeti oni koji su vam izrađivali stranicu. Ako nisu kontaktirajte ih ili jednostavno u nastavku svoje domene u URL traci dodajte /wp-admin (https://moja-domena.com/wp-admin). Moguće je također da je ovaj link promijenjen radi sigurnosnih razloga, u tom slučaju morat ćete kontaktirati osobu koja vam je radila stranicu.

 

Login stranica izgleda ovako:

WordPress login stranica

Kada ste se uspješno logirali, ispred vas se nalazi Nadzorna Ploča WordPress administracije. Alatna traka se nalazi s lijeve strane. Te se redom nalaze svi potrebni alati za uređivanje i održavanje vaše stranice kao i alati za promjenu teme, instaliranje novih dodataka na stranici, dodavanje novih dijelova stranici itd..

Stoga je potrebno jako pažljivo raditi u WordPress administraciji, i najbolje ako niste skroz upoznati s njom da se držite samo onoga što vam je potrebno za ažuriranje sadržaja, kao što je promjena fotografija, promjena texta na stranici ili članku ili proizvodu.

 

 

WordPress administracija – pregled izbornika stranice

Drugi korak bi bio pregled izbornika stranice. Dakle na lijevoj strani u alatnoj traci nalazi se Meni naslov “Izgled”, na kojem stavljate kursor ili jednostavno kliknete otvorit će vam se podmeni i kliknite na meni “izbornici”.
Ovdje se nalazu izbornici vaše stranici.

Wordpress Izgled

 

Wordpress Izgled Izbornici

 

Prvo ćemo provjeriti o kojem se izborniku radi. Odmah ispod “Uredi izbornike” se nalazi red na kojem piše “Odaberite izbornik za uređivanje” , te možete birati izbornik. Ono što nas zanima je glavni ili Primarni (Primary). Ako nije Odaberite taj izbornik

 

Odaberi Izbornik

 

 

Ispod “Strukture izbornika” se nalazu dijelovi našega izbornika. U ovom slučaju imamo Home tj. Naslovnicu, Blog, About, Contact

Ispod možete pogledati kako to izgleda na našoj stranici.

 

Wordpress Glavni Izbornik

 

Sada kada znamo glavne dijelove naše stranice možemo krenuti mijenjati sadržaj na njoj. Prvo možemo mijenjati nazive izbornika.

Dakle kliknemo na podajući izbornik te na mjestu gdje nam piše Home, napišemo Naslovnica ili neko drugo ime koje želimo za našu naslovnu stranicu. Na isti način možemo promijeniti i ostala imena.

 

Wordpress mijenjanje naziva stavke u izborniku

 

Više se nećemo zadržavati na izbornicima, jer za daljnje uređivanje odnosno dodavanje novih stavki potrebno je naprednije znanje administracije i moći će se pogledati uskoro.

 

 

WordPress Administracija – Uređivanje stranice

Treći korak bi bio uređivanje stranice. Sada kada znamo glavne dijelove stranice idemo u daljnje mijenjanje sadržaja na njoj.

Na lijevoj strani u alatnoj traci kliknut ćemo na stavku “Stranice”. Kada nam se otvori vidjet ćemo listu stranica, ono što nas sada zanima jest stranica Home ispred koje u naslovnici piše “Početna stranica”. Kada kliknemo “classic editor” otvorit će nam se uređivanje Home Stranice.

 

Wordpress uređivanje početne stranice

 

1. Mijenjamo naslov stranice
2. Mijenjamo url stranice
3. Mijenjamo sadržaj, text i fotografije
4. Mijenjamo linkove na stranici
5. Mijenjamo daljini text stranice.
6. Mijenjamo status stranice, može biti objavljeno ili skica tj. neobjavljeno
7. Mijenjamo vidljivost, javno ili privatno tj. možemo stranicu zaštititi lozinkom
8. Možemo dodati istaknutu fotografiju.

 

Wordpress promjene na stranici

 

U ovome slučaju radi se o uređivanju stranicu u administraciji, sljedeće ćemo vidjeti uređivanje stranice s klijentske strane.