Web dizajn je postupak planiranja, koncipiranja i uređenja sadržaja namijenjenog Internetu. Odnosi se na dizajniranje korisničkog sučelja svih internetskih aplikacija koje se prikazuju kroz različite uređaje. Uključuje set različitih vještina potrebnih da se oblikuje vrhunsko korisničko iskustvo.

Web Dizajn

Od svojih početaka krenuvši od prve web stranice nastale 1990 godine Web Dizajn doživio je nekoliko revolucija koja su bila rezultat rasta brzine prijenosa podataka putem interneta, razvoj prateće tehnologije i sve veće potrebe za umrežavanjem. Danas gotovo sva tehnologija je povezna putem interneta tako da imamo mnoštvo različitih uređaja koje prikazuje web aplikacije.

 

U početku su to bili desktop računala na malim ekranima, s vremenom ekrani su postajali sve veći i veći, tako sa su one prve stanice napravljene na male rezolucije koje stanu na monitore od 17, 19 inča izgledale smiješno da monitorima od 24, 27, 30 i više inča. Pojavom pametnih telefona za Web Dizajn dolazi nova revolucija, jednostavno Dizajn prilagođen mobitelima uzima sve više i više maha da bi napokon posta standard cjelokupnog Web Dizajna takozvani. “Mobil First Design”.

 

Poslije mobitela dolaze pametni satovi, nešto prije i pametne televizije, broj različitih ekrana s različitim rezolucijama postaje sve veći i veći izazov za Web Dizajnere. Same web stranice se razvijaju iz statičkih stranica u kompleksne internetske aplikacije. Neke od najvećih poduzeća danas su zapravo web stranice, Google-> tražilica ili web shopovi -> Amazon.

Internet povezuje cijeli svijet s aplikacija. Dobar Dizajn je prijeko potreban. Ako si se odlučio raditi web stranicu zapamti da već postoje preko dvije milijarde aktivnih web stranica. Svakodnevno se izbacuju tisuće novih stranica. Tražilice pomoću kojih pronalazimo te stranice postavljaju sve veće i veće standarde, konkurencija je sve veća i jača.

 

Da bi se razlikovao od toga silnoga mnoštva, potrebna ti je KVALITETNA WEB STRANICA. Trebaš biti prepoznat, na pravome mjestu u pravo vrijeme, unikatan tako da se razlikuješ od drugih, moraš imati supere brzu stranicu jer ljudi nemaju vremena čekati da se tebi stranica otvori. Posjetitelj treba pronaći ono što traži u maksimalno tri klika. Ako nisi na prvoj stranici Google-a, vrlo vjerojatno nisi nigdje. Ako stranica nije responzivna i prilagođena uređajima korisnici mobitel(a to su svi ljudi) neće moći koristiti tvoju stranicu, a gdje su pametne televizije, tableti, pametni satovi itd…

 

Dakle unikatni i funkcionalni Dizajn prilagođen svim uređajima koji se nalazi na prvoj stranici googla minimalno jest ona stranica koja vraća uloženo, donosi rezultate, postaje sve popularnija, donosi poslovni uspjeh itd.. Koliko je rizik od loše stranice. Loše dizajnirana stranica ne može biti na prvoj stranici google, jer da bi bio prvi trebaš imati brzu i optimiziranu stranicu.

 

Ako nisi na prvoj stranici Googlea, kako da te i nema. Loša stranica teško se koristi i odbija ljude, tako da i nekakvim čudom dođeš na prvu stranicu googla, svi oni koji su posjetiti tvoju stranicu vrlo se vjerojatno neće više ni vračati. Odbit češ svoje buduće posjetitelj, pratitelje, korisnike, kupce itd… Loše Dizajnirana stranice može u koncu dovesti do velikih troškova, loših poslovnih rezultata, jednostavno radi se šteta cjelokupnom poslovanju.

 

Prvu web stranicu možete pogledati ovdje -> http://line-mode.cern.ch/www/hypertext/WWW/TheProject.html