Skip to main content

5 Najčešćih Pogrešaka Kojih Treba Izbjegavati Pri Izradi Web Trgovine

5 Najčešćih Pogrešaka Kojih Treba Izbjegavati Pri Izradi Web Trgovine

Kada se upuštate u svijet e-trgovine, najvažnija odluka koju morate donijeti je izrada funkcionalne i atraktivne web trgovine. U današnje doba, web trgovina nije samo ‘još jedna stvar’ koju vaša firma može imati, već ključni element poslovanja koji može znatno utjecati na vašu konkurentnost na tržištu. Tijekom ovog procesa, mnogi poduzetnici naiđu na različite prepreke i zamke. U ovom ćemo članku obraditi pet najčešćih pogrešaka koje treba izbjegavati pri izradi web trgovine.

1. Nejasna ili Loša Strategija

Opis problema

Jedan od najvećih izazova u izradi web trgovine je započinjanje bez jasne i definirane strategije. Često se vlasnici trgovina zaletavaju u proces izrade sa samo općom idejom što žele postići, bez konkretne razrade ili plana. Ovaj pristup može biti izrazito štetan jer bez jasne strategije teško je mjeriti uspjeh, donositi informirane odluke ili čak razumjeti potrebe i želje ciljane skupine.

Na primjer, ako nemate definirano koja je vaša ciljna demografija, možete završiti s web trgovinom koja pokušava zadovoljiti potrebe različitih skupina, ali na kraju ne uspijeva u potpunosti zadovoljiti nikoga. Isto tako, loša strategija može rezultirati niskom stopom konverzije, visokom stopom napuštanja košarice i smanjenom korisničkom zadovoljstvu, što sve na kraju utječe na vaš ROI (povrat na investiciju).

Savjet

Prvi korak u izbjegavanju ove pogreške je investiranje vremena i resursa u izradu detaljnog poslovnog i marketinškog plana. Postavite jasne i mjerljive ciljeve, identificirajte svoju ciljnu skupinu i proučite konkurenciju. To će vam pomoći u donošenju informiranih odluka, bilo da je riječ o dizajnu web trgovine, odabiru proizvoda ili marketinškim strategijama. Ako nemate iskustva ili resursa za izradu strategije, razmislite o angažiranju stručnih konzultanata ili agencije koja se specijalizira za izradu web trgovina. Oni mogu donijeti vrijedne uvide i voditi vas kroz proces, pomažući vam da izbjegnete mnoge uobičajene zamke i greške.

2. Loše Dizajnirana Korisnička Sučelja

Opis problema

Kada je u pitanju izrada web trgovine, dizajn igra iznimno važnu ulogu u osiguravanju pozitivnog korisničkog iskustva. Nažalost, mnoge web trgovine pate od lošeg dizajna korisničkog sučelja, što može imati razorne učinke na poslovanje. Slabo dizajnirana korisnička sučelja mogu zbuniti i frustrirati posjetitelje, čineći im teškim pronalaženje proizvoda ili informacija koje traže. Na primjer, nepregledni izbornici, nejasni gumbi za akciju (“call to action”) ili čak neprofesionalna kombinacija boja može odvratiti kupce i rezultirati napuštanjem stranice. Da ne spominjemo usporenje učitavanja koje može dodatno frustrirati korisnike i dovesti do gubitka prodaje. Sve te probleme kupci vide kao odraz kvalitete vašeg branda i proizvoda, što može dovesti do negativnih ocjena i smanjenja povjerenja u vašu trgovinu.

Savjet

Da biste izbjegli ovakve probleme, ključno je uložiti u kvalitetan dizajn korisničkog sučelja. Konzultirajte se sa stručnjacima za UX/UI dizajn i obavezno provodite testiranje s ciljanom skupinom korisnika kako biste dobili realne povratne informacije. Fokusirajte se na stvaranje intuitivnog i jednostavnog korisničkog iskustva s jasno označenim gumbima za akciju, logički strukturiranim izbornicima i brzim vremenima učitavanja. Također, imajte na umu mobilne korisnike i osigurajte da je vaša web trgovina responzivna i jednako učinkovita na svim uređajima. Dobro dizajnirana korisnička sučelja ne samo da će poboljšati korisničko iskustvo, već će i povećati šanse za uspješnu konverziju i ponovne posjete.

web trgovina, Izrada web trgovine

3. Neoptimizirana Mobilna Iskustva

Opis problema

U današnjem digitalnom dobu, mobilni uređaji su postali gotovo neizbježni alat za online kupovinu. Međutim, mnoge web trgovine još uvijek nisu prilagođene za korištenje na mobilnim platformama. Trgovine koje nisu optimizirane za mobilne uređaje riskiraju ne samo lošu korisničku percepciju, već i izgubljene prodajne prilike. Stranice koje se sporo učitavaju, nepregledni izbornici ili loše formatirane slike su samo neki od problema s kojima se korisnici mogu susresti. Osim toga, Google sada koristi mobilnu verziju stranice za indeksiranje, što znači da loša mobilna iskustva mogu negativno utjecati i na SEO poziciju web trgovine.

Savjet

Optimizacija mobilnog korisničkog iskustva mora biti prioritet. Prvo se osigurajte da je vaša web trgovina responzivna, što znači da se prilagođava raznim veličinama ekrana i uređajima. Također, provodite redovite testove na raznim mobilnim uređajima kako biste osigurali da je sve ispravno prikazano i funkcionalno. Uzmite u obzir brzinu učitavanja stranica i optimizirajte slike i ostale medije da budu što manji, ali bez gubitka na kvaliteti. Ako je moguće, implementirajte mobilne specifične značajke poput “jednoklikne kupnje” ili prilagodite dizajn tako da bude što jednostavniji za korisnike koji navigiraju prstima. Ako niste sigurni kako pristupiti mobilnoj optimizaciji, razmislite o angažiranju stručnjaka koji će vam pomoći u postavljanju i testiranju vaše mobilne web trgovine.

4. Neadekvatan SEO i Digitalni Marketing

Opis problema

Mnogi vlasnici web trgovina usmjere svoje napore na estetski dizajn i funkcionalnosti stranice, zanemarujući pri tom vitalni aspekt poslovanja – SEO (optimizacija za pretraživače) i digitalni marketing. Neadekvatna ili nepostojeća SEO strategija može značiti da vaša web trgovina neće biti vidljiva potencijalnim kupcima prilikom pretrage na Googleu ili drugim pretraživačima. Na primjer, ako koristite generičke ključne riječi, imate slabo strukturiranu arhitekturu stranice ili niste optimizirali meta opise i naslove, velika je vjerojatnost da će vaša stranica biti “sakrivena” duboko u rezultatima pretrage. Također, zanemarivanje digitalnog marketinga, poput oglašavanja na društvenim mrežama, e-mail marketinga ili PPC (plaćanje po kliku) kampanja, može rezultirati nedovoljnom izloženošću vaše trgovine i izostankom rasta.

Savjet

Izuzetno je važno razviti sveobuhvatnu SEO i digitalnu marketinšku strategiju. Počnite s analizom ključnih riječi koje su relevantne za vašu industriju i ciljanu skupinu, i implementirajte ih u tekstove, meta opise, naslove i URL-ove. Struktura vaše web trgovine treba biti logična i lako navigabilna kako za korisnike, tako i za pretraživačke robote. Osim toga, investirajte u kvalitetan sadržaj koji može privući i zadržati posjetitelje, kao što su blogovi, vodiči ili video materijali. Ne zaboravite na važnost digitalnog marketinga: koristite društvene mreže, e-mail kampanje i PPC oglašavanje da biste povećali svijest o vašem brandu i privukli više kupaca. Ako vam sve ovo zvuči komplicirano, uvijek se možete obratiti stručnjacima za SEO i digitalni marketing koji će vam pomoći u optimizaciji i promociji vaše web trgovine.

5. Slaba Korisnička Podrška i Postprodajne Usluge

Opis problema

Jedna od često previdjenih grešaka u izradi web trgovine je zanemarivanje korisničke podrške i postprodajnih usluga. U fokusu na razvoju i marketingu, vlasnici web trgovina ponekad zaborave da je briga o kupcima nakon što obave kupovinu jednako važna. Slaba korisnička podrška, nejasne politike povrata i nedostatak kanala za komunikaciju mogu ozbiljno narušiti reputaciju vaše trgovine i odbiti potencijalne kupce. Na primjer, ako korisnik ima problem s proizvodom ili uslugom i ne može lako dobiti pomoć ili povrat novca, vjerojatno će svoje negativno iskustvo podijeliti na društvenim mrežama ili kroz online recenzije, što može imati dugoročno negativan utjecaj na vašu trgovinu.

Savjet

Da biste izbjegli ovu pogrešku, posvetite odgovarajuću pažnju razvoju efikasne korisničke podrške. Ovo može uključivati chat podršku u realnom vremenu, jasno navedene i lako dostupne informacije o politikama povrata i garancija, te brzi odgovori na e-mail upite. Implementirajte i sustav za praćenje zadovoljstva kupaca, poput anketa ili sustava za recenzije. Ako je moguće, razmislite o dodavanju FAQ (Često Postavljana Pitanja) sekcije na vašoj stranici kako biste proaktivno rješavali najčešće probleme i pitanja. Posvetite se i postprodajnim uslugama, kao što su programi vjernosti ili ponude za ponovnu kupovinu, koje mogu pomoći u zadržavanju kupaca. Ako resursi dopuštaju, razmislite o angažiranju tima koji će se isključivo baviti korisničkom podrškom i postprodajnim uslugama. Ovo je investicija koja se dugoročno isplati kroz stvaranje lojalne baze kupaca i pozitivnog imidža vaše trgovine.

Izrada web trgovine je zahtjevan proces koji uključuje mnoge faktore. Ako ste svjesni ovih pet ključnih pogrešaka i aktivno ih izbjegavate, već ste korak bliže uspješnom poslovanju. Ako vam je potrebna dodatna pomoć, MP Web nudi izvanredne usluge izrade web trgovina koje će vam pomoći da izbjegnete ove i mnoge druge zamke.

Nema komentara

Your Email address will not be published.


Google Recenzije

Rob Pin
Rob Pin
2020-10-14
Svakako preporuka, super usluga i vrhunska vrijednost za novac! Maro je responzivan, flexibilan, profesionalan te je voljan saslušati sve ideje, prijedloge i sugestije u cilju pronalaženja najboljeg rješenja u skladu sa pravilima struke! Funkcionalna custom rješenja koje je napravio za web su u skladu sa preferencijama. Stranica koje je radio je brza, praktična, vizualno privlačna. Radujem se suradnji na novim projektima u budućnosti! Hvala!
Stošić Accommodation
Stošić Accommodation
2020-09-18
Poslovna komunikacija između mene i gospodina Pinčevića bila je sasvim slučajna u vrijeme kada je situacija sa Covidom-19 zahvatila Hrvatsku. Poslovnu suradnja i ponudu od MP-WEB agencije nije bilo moguće odbiti, zahvaljuči kvaliteti, pristupu poslovnoj strategiji, izradi dizajna stranica, optimizacija i podršk a, turistička sezona nije izgubljena i popunjenost je bila na 65%.
josip tolusic
josip tolusic
2020-09-18
Nikša Bašica
Nikša Bašica
2020-09-18
VaNja V
VaNja V
2020-09-17
Antonio Pincevic
Antonio Pincevic
2020-09-17
Maro Pinčević
Maro Pinčević
2020-09-17

Obratite nam se za besplatne konzultacije

U MP WEB agenciji smatramo vaš uspjeh našom najvećom nagradom. Zato nudimo besplatne konzultacije svima koji žele unaprijediti svoj digitalni nastup. Bez skrivenih troškova i obveza. Bilo da preferirate Meet, Zoom, WhatsApp ili Viber, prilagođavamo se vašim potrebama i željama. Povežite se s nama i saznajte kako možemo zajedno postići izvanredne rezultate.

Telefon: +385 95 1950 321 | Viber: +385 95 1950 321 | Pošalji poruku
Whatsapp: +385 95 1950 321

Kontaktirajte nas